Terrorhandlingene er en normal manns verk

Av Tormod Bakke.

Mange hevder etter bombeaksjonen mot regjeringsbygget og massakren på Utøya at dette er en gal manns verk. Intet kan være mere feil. Gale mennesker klarer ikke å gjennomføre slikt. Om noen gale skulle få slike ideer, ville de blitt avslørt og stoppet på et tidlig tidspunkt i planleggingen.

Men normale mennesker gjør slikt ofte, i krig. Det fins knapt en eneste krig der slikt ikke skjer. Våre allierte har gjort liknende ting mange ganger i Irak og Afghanistan, og tidligere i Vietnam og mange andre steder. Og menneskene i det miljøet som gjerningsmannen tilhører, oppfatter seg som om de er i krig, mot muslimer og mot venstreorienterte. De bruker ytringsfriheten til å argumentere for slikt som dette.

Kanskje vil en psykiatrisk undersøkelse konkludere med at gjerningsmannen har personlighetsforstyrrelser. Men det er ikke det samme som galskap eller psykose. Folk med personlighetsforstyrrelser er ansvarlige for sine handlinger, og må regnes med blant de normale.

Tormod Bakke

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *