Kyrkor tog ställning mot nazister

Kristine kyrka.

Samtidigt som Svenskarnas parti demonstrerade genom Jönköping på torsdagen ringde kyrkklockorna i staden för att varna för fara. ”Vi ville varna för det som hotar vårt öppna samhälle och döva deras slagord” säger prästen Fredrik Hollertz.

 

Samtidigt som Svenskarnas parti demonstrerade genom Jönköping på torsdagen ringde kyrkklockorna i staden för att varna för fara. ”Vi ville varna för det som hotar vårt öppna samhälle och döva deras slagord” säger prästen Fredrik Hollertz.

På torsdagsförmiddagen hölls en gudstjänst för medmänsklighet, kärlek och alla människors lika värde utanför Sofiakyrkan i Jönköping – ett samarbete mellan bland annat svenska kyrkan, pingstkyrkan, katolska kyrkan och frälsningsarmén. Närmare 1.200 personer samlades till gudstjänsten.

När Svenskarnas parti (SVP) senare tågade genom staden ljöd klockorna i både Sofiakyrkan och i Kristine kyrka.

– Vi som höll i gudstjänsten hade tidigare pratat om att ringa i klockorna och i går blev det bestämt att vi skulle göra som i gamla tider för att varna för fara. Det är ingen speciell sorts ringning, men vid en vanlig gudstjänst ringer klockorna i någon minut. Nu höll vi på i två timmar och när SVP var riktigt nära ringde vi i alla klockorna för att döva deras slagord, säger prästen Fredrik Hollertz.

Han var en av de medverkande vid förmiddagens gudstjänst och säger att klockringningen var ett sätt att stå upp för människovärdet.

– Vi ville varna för det som gör att vårt samhälle stängs när det gäller demokrati och yttrandefrihet. Vi vill att människor som behöver komma hit ska kunna göra det och att varje människa som kommer till detta land ska mötas av en utsträckt hand i stället för en knuten näve.

Ställningstagandet möttes av positiva reaktioner, säger Fredrik Hollertz:

– Många sa åt oss att fortsätta ringa, tyckte att det var jättebra och tackade för att vi gjorde det. De som känner till Jönköpings historia bättre än vad jag gör har sagt att det inte har ringt i klockorna så här sedan 1939 när andra världskriget bröt ut. Guds folk i Jönköping har stått enat kring detta. Det är inte varje dag det sker.

 

 

 

 

 

 

 

Kyrkor tog ställning mot nazister – DN.SE.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *