Aktivisternas nya plan: Så ska NSA torrläggas

NSA:s anläggning i Utah kräver 7,5 miljoner liter kylvatten – varje dag. Bild: Rick Bowmer/AP/TT

Amerikanska NSA-kritiker har hittat ett nytt sätt att försöka stoppa den hårt kritiserade underrättelsetjänsten: att strypa vatten- och eltillförseln till myndig­hetens anläggningar.

Underrättelsetjänsten NSA:s omfattande dataspaning, som avslöjades av visselblåsaren ­Edward Snowden, har väckt stor ilska både i och utanför USA. Nu menar några av NSA-motståndarna att de har upptäckt en akilleshäl hos myndigheten: NSA:s beroende av el och vatten till deras anläggningar som finns i dussintalet delstater.

I bland annat Washington, Arizona och Kalifornien har både demokratiska och republikanska senatorer lagt lagförslag som syftar till att strypa försäljningen av vatten och el från delstaterna till NSA:s anläggningar.

Lagförslagen har fått samlingsnamnet Fourth Amendment Protection Act, eftersom de hänvisar till att NSA:s övervakning av medborgarnas data- och telekommunikation bryter mot den amerikanska konstitutionens fjärde artikels skydd mot oskäliga eftersökningar.

Koalition mellan vänster och höger

”OffNow” – en koalition mellan organisationer på den amerikanska höger- och vänsterkanten – lobbar nu mot flera delstater för att de ska införa dessa lagar. I de flesta delstater skulle lagstiftningen bara bli en symbolisk markering, men i de delstater där NSA har anläggningar kan lagarna ställa till stora problem för underrättelsestjänstens verksamhet.

En huvudmåltavla är Utah, där NSA har jätteanläggningen Utah Data Center som fungerar som lagringsplats för gigantiska mängder insamlad data. Delstaten Utah levererar varje dag 7,5 miljoner liter vatten som kyler anläggningens servrar – något som OffNow vill strypa.

Michael Boldin, en av talespersonerna för OffNow, berättar att inspirationen till metoden kommer från slaverimotståndet på 1850-talet. Då stiftade delstater i norra USA lagar som blockerade de federala lagarna (som är gemensamma för hela landet) om att förrymda slavar måste gripas och skickas tillbaka till sina ägare.

– Det var väldigt framgångsrikt, och vi kan lära oss mycket av den strategin och använda någonting liknande mot NSA, säger Michael Boldin.

– På bara sex månader har över 25 procent av landets delstater börjat överväga lagstiftning som blockerar NSA:s spioneri. Nu väntar vi oss att lagstiftning införs som stoppar datacentret i Utah, och nästa år hoppas vi på en lagstiftning som stoppar det ännu större datacenter som kommer att öppna i San Antonio, Texas.

”Våra första schackdrag”

Enligt Boldin kommer kampen att vara i flera år.

– Vi gör bara våra första schackdrag nu. Människor från hela världen följer det här, eftersom människor från hela världen utsätts för NSA:s övergrepp, säger han.

Den vänsterinriktade inflytelserika bloggen ThinkProgress har kritiserat OffNows metoder, och menar att tillvägagångssättet att på delstatsnivå försöka stoppa federala lagar riskerar leda till att konservativa lagstiftare i delstaterna inspireras till att på liknande sätt försöka stoppa Obamas offentligt finansierade sjukvårdsprogram Medicaid. Michale Boldin på OffNow tar till ännu en historisk referens för att bemöta kritiken:

– Att vara emot våra metoder är som att vara emot Gandhis metoder, säger han.

– Vi arbetar för att på fredlig väg stoppa NSA:s spioneri. ThinkProgress verkar mest oroade för att vår strategi ska fungera, för att de inte vill att den ska användas på federala program som de vill behålla.

 

Aktivisternas nya plan: Så ska NSA torrläggas | ETC.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *