War Starts Here


 

 

Ofog fortsätter märka ut var krigsförberedelser äger rum. Natten till den 29 juli tog sig två fredsaktivister in på flygbasen F21 i Luleå. Väl inne målade de ett fredstecken vid landningsbanan och skrev ”War Starts Here”, vilket är namnet på fredslägret som arrangeras av nätverket Ofog. De två fredsaktivisterna greps inne på området och är nu misstänkta för grovt olaga intrång och skadegörelse.


– Det är naivt att tro att militära medel såsom Jasplan från F21, ska kunna rädda civila eller skapa demokratier i länder som Libyen. Betydligt mer realistiskt är det att stödja ickevåldsliga demokratiska revolutioner, som den i Egypten, säger Martin Smedjeback, 38, en av fredsaktivisterna som var inne på F21.

En del av Jasplanen och stridsflygplanspiloterna som nu finns i Libyen kommer från F21. Martin Smedjeback har varit aktiv i fredsrörelsen i tio år och är också ickevåldsutbildare. I maj var han en av ickevåldsutbildarna på plats i Aten för Ship to Gaza.

Under natten har även ett stridsflygplan utanför köpcentret Storheden märkts ut genom plakat och avspärrningar för att belysa militariseringen av samhället.

Nattens aktioner är en del av fredslägret ”War Starts Here”. Lägret har pågått sedan den 22 juli och har samlat människor från 21 länder och fem kontinenter. Deltagarna har arrangerat manifestationer i Luleå och en hel helg med seminarier. I tisdags genomförde lägerdeltagarna en av Sveriges största civil olydnadsaktioner vid Vidsels militära flygplats.

Talesperson
Martin Smedjeback,  070-257 90 97

 

Mer information

Hemsida: http://warstartshere.com
E-post: info@ofog.org
Telefon: 073-381 53 61
Twitter: twitter.com/ofog

Bilder och video
På hemsidan finns bilder och video från lägret och aktionerna. Ange «Ofog/Warstartshere» vid användning.

F21 i Luleå pryddes med rosa fredstecken

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *