Tar av sjal i protest

Kvinnor i Iran vill ha mer frihet. På Facebook pågår en kampanj där kvinnor lägger upp bilder på sig själva från offentliga platser utan den obligatoriska huvudsjalen, hijab, skriver Sveriges Radio.

Kvinnor i Iran vill ha mer frihet. På Facebook pågår en kampanj där kvinnor lägger upp bilder på sig själva från offentliga platser utan den obligatoriska huvudsjalen, hijab, skriver Sveriges Radio.

Facebooksidan startades för ungefär en månad sedan av den numera Londonbaserade journalisten Masih Alinejad. Hon lade ut en bild av sig själv utan sjal när hon körde bil i Iran med texten: ”detta är min lilla frihet i smyg, hur är din lilla frihet i smyg?”.

Responsen blev större än Masih Alinejad hade kunnat ana. Inom loppet av några dagar hade hundratals iranska kvinnor skickat bilder till henne där de har tagit av sig huvuddukar, skriver sr.se.

På en av bilderna står en kvinna utan hijab utanför storayatollan Makarem Shirazis kontor och visar segertecken. Bilden fick Masih Alinejad att besluta sig för att visa dessa kvinnors strävan efter frihet för omvärlden genom en sida på Facebook och under hashtaggen #mystealthyfreedom (ungefär ”min frihet i smyg”).

Enligt Masih Alinejad finns ett utbrett missnöje hos de iranska kvinnorna mot sjaltvånget och könsmaktsordningen.

– Att smyga är så inrotat i iranska kvinnors vardag. Vi är vana att smyga med våra liv utan att synas i det offentliga rummet. Dessa kvinnor som skickar sina bilder till mig syns aldrig i iranska medier, säger hon till sr.se.

Under veckorna som kampanjen har pågått har det strömmat in bilder och är nu uppe i över en kvarts miljon. Enligt Masih Alinejad är det kvinnor från alla samhällsklasser och hela Iran som deltar, även från religiösa städer som Qom och Mashhad.

En kvinna skriver: ”Detta är Iran … Känslan av vinden som blåser genom varje hårstrå, är en flickas största dröm.”. En annan: ”Jag tog den här bilden på gatan utan hijab och med en skylt mot hijab. Jag var så stressad men jag verkligen ville göra det, och jag gjorde det.”

Reaktionerna från de konservativa i landet har inte låtit vänta på sig. Nyhetsbyrån Fars News och bland andra imamen Kazem Sedighi anklagar väst för att ligga bakom kampanjen som uppmanar kvinnorna att bryta mot lagen.

Men Masih Alinejad tillbakavisar anklagelsen.

– Jag har aldrig uppmanat någon att bryta mot lagen. Dessa kvinnor som är en stor grupp i samhället, har blivit negligerade i åratal. Nu har de hittat en säker plattform att visa sig på, säger Masih Alinejad till Sveriges Radio.

 

 

Tar av sjal i protest – DN.SE.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *